Megfelelési kényszer a mindennapokban?

2023.08.15

szerző: Volford Emese

 Lehet hogy neked is ismerős érzés, amikor valamire igent mondasz amire nincsen kedved, vagy inkább csak csendben maradsz amikor nem értesz egyet valakivel, nem szeretnéd megbántani az illetőt, nem szeretnél konfrontálódni vele. Hidd el nem te vagy az egyetlen aki érzett már ilyet, és így cselekedett.                                    A megfelelési kényszer sokunk életében jelen van. 

A legtöbbször már kisgyermek korban elkezd ki alakulni, hiszen az is elég, hogy a szüleid amikor csináltál valami "rosszat" akkor csak le hurrogtak, le szidtak, de nem mondták el a miértjét. Ezáltal, te azt érezhetted, hogy ha "rosszat" vagy valami nem olyat csinálsz amit elvárnak tőled, akkor ez lesz a következménye. Bizony ezt felnőtt korunkra már profin be is építettük a rendszerünkbe.

Na de mi történik akkor ha folyamatosan megfelelési kényszerben élünk?

Azt érezheted hogy sokkal többet vagy feszült, esetleg belül fel is őröl az a bizonyos gondolat amit olyan jó lenne kimondani. Ez által jöhet elő a későbbiekben a szorongás, a dühkitörések, az irigység, és a saját magad hibáztatása. A "nem vagyok elég" érzés, vagy a" mindenki jobb nálam " program. Az a jó hír, hogy ezeket a programokat át lehet írni, de tudnod kell, hogy az elején lehet hogy kellemetlenül fogod magad érezni.

Hogy miért? 

Mert az életedben elkezded felvállalni az igazi önmagadat, és ez rémisztő lehet. Az is lehet, hogy bűntudatod lesz, akár lelkiismeret furdalásod. Bizony, saját tapasztalatból mesélek. De fontos hogy tartsd magad előtt, hogy értékeled magad annyira, hogy már az számít igazán amit érzel, gondolsz, és ennek fényében szeretnél változtatni. 

Amikor fel mered vállalni hogy ki vagy igazából, akkor fogod megérezni az igazi felszabadultság érzését. Csak képzeld el, hogy milyen érzés lenne, ha vállalnád önmagad teljes lényét? 

ismerd meg a cikk szerzőjét