PRAKRITI ÉS VIKRITI

2023.11.22

  Prakriti és Vikriti mit is jelent?

3 dosha

 Kapha, Pitta, Vata egyensúly

 

A prakriti és vikriti kifejezéseket gyakran használják az ájurvédában, de mit jelentenek valójában, és miben különböznek egymástól? A prakriti az elemi természetünk születésükkel hozott energiák, a Vikriti pedig az az egyensúlyhiány, amely akkor keletkezik, amikor nem élünk harmóniában ezzel az energiai állapottal.

Az ajurvéda szerint az univerzális életerő három különböző minőségben jelenik meg. Ezeket Vata (éterből és a levegőből) , Pitta (tűz és a víz kombinációja) és Kapha (víz és a föld elem) doshának hívjuk. Minden egyén ezen három dosha valamely kombinációjával bír, de általában a doshák egyike dominánsabb, mint a másik kettő. Így minden ember egy sajátos, csak rá jellemző fizikai és pszichés jellemvonással, karakterrel születik, amit az édesapjától és édesanyjától kap, ezt nevezzük "prakriti"-nek. 

Ha jelenleg valamilyen kibillenésed, egészségügyi problémád van, ezt "vikriti"-nek nevezzük. Ezt a kibillenést általában az életmódunk és szokásaink, valamint a minket körülvevő szűkebb és tágabb környezetünk hatásai idézik elő.
A helyes életmóddal, megfelelő táplálkozással, gyógynövényekkel, jóga pózokkal, relaxációs technikákkal, légző és tisztítógyakorlatokkal lehetőséged van az egyensúly helyreállítására, ezáltal az egészséged visszaszerzésére. 

Ahhoz, hogy kitartásunk meghozza gyümölcsét nem árt a sikerélmény sem. Így célszerű apró célokat kitűzni és kis lépésekben elindulni az úton. Például kezdhetjük azzal, hogy olyan új egészséges szokásokat vezetünk be az életünkbe, mint a jóga, a napirend kialakítása, és helyes étkezés. Több nyers zöldség, gyümölcs.